Qvitt utmanar en av Sveriges mest folkkära artister, Marko “Markoolio” Lehtosalo, till 14 nikotinfria dagar.

Marko Lehtosalo, mer känd som Markoolio, är en svensk artist, skådespelare och programledare. Markoolio är dessutom en inbiten snusare och har tidigare uttalat sig i medier att han “borde dra ner på nikotinet” och att han “någon gång borde sluta snusa”. Qvitt utmanar därför Markoolio till 14 nikotinfria dagar. Markoolio har antagit utmaningen. Se hur det gick för honom nedan!


 

Så gick det för Markoolio

Marko Lehtosalo har snusat i mer än halva sitt liv. Trots det vågade han anta Qvitts utmaning om att vara nikotinfri i 14 dagar med hjälp av nikotinfritt snus. Marko klarade inte av att sluta helt och hållet, men han har iallafall lyckats trappa ner på snusandet och nikotinet. Här är tio snabba frågor med Marko om hans upplevelse.

 

1. Hur länge har du snusat?
Sen jag var 13 år.

2. Hur kändes det med den här utmaningen?
Det kändes helt rätt. Jag har tänkt på det här i flera år. Det var länge sen snuset var gott. När jag började snusa var det gott. Men nu har det blivit tvångsmässigt, jag går upp på natten för att stoppa in en prilla, det är en ovana att snusa. Jag vet ju att det är dåligt. Så jag ville verkligen snusa. Men det är svårt att sluta med något som man är van vida att göra och har gjort i flera år.

3. När var det tuffast?
Det tuffaste var egentligen två delar: dels att tacka ja till ens sån här utmaning. Jag hade ju ingen aning hur det ska bli. Jag kunde ju bara hoppas att det inte skulle bli för jävligt. Sen är det ett jävla gift, det vet jag ju. Men bara tanken att inte få ta en snus påverkar ju mig fysiskt. Första kvällen var jag lite stolt, men dag två, jag är glad att min fru fortfarande vill ha mig, hahaha. Jag kände stickningar i fingrarna, hade nästan paranoida känslor. Jag hade faktiskt med mig snus i bakfickan som backup om det skulle bli kris.
Sen efter varje måltid så vill jag ha mitt snus. Då var det tufft.

4. När gick det som bäst?
De här nikotinfria snusen hjälper faktiskt. Det känns som en lättnad när jag har dem inne. Jag var nikotinfri i tre dagar. Det hade jag inte klarat utan mina substitut. Det kan låta kort, men jag har aldrig varit i närheten av att vara nikotinfri så många dagar förut. Jag har pratat med andra snusare och man ska komma ihåg att det är svårt att bli nikotinfri. Jag är väldigt nöjd med att det funkade med nikotinfritt snus. Mitt mål är att dra ner på nikotin, men jag kan inte sluta helt och hållet. Däremot har jag nu testat och sett att det är en blandning mellan nikotinberoende och en vana att ha mitt snus under läppen.

5. Fick du några fysiska och eller psykiska biverkningar?
Ja, alla. Haha. Stickningar i fingrarna, kände mig paranoid. Jag tyckte jag var ganska munter, men fick höra från min fru att jag hade sämre tålamod än vanligt. Jag tyckte också det var lite svårare att koncentrera mig än vanligt.

6. Vad var positivt?
Det positiva är att jag ändå var helt nikotinfri i några dagar och nu har jag kunnat dra ner på mitt nikotinintag genom att varva med nikotinsnus och nikotinfritt snus. Jag har lagt grunden för att kunna bli helt snusfri i framtiden tror jag.

7. Hur upplevde du Qvitt som substitut?
Jag tycker de var klockrena. Jag gillar dem. Jag vet inte vad det är i, men de ger en snusfeeling. Det river till under läppen lite, man vill ju att det ska hända nåt, haha. Jag gillar också de olika smakerna.

8. Vill du dela med dig av något roligt minne från utmaningen?
Det roligaste var nog omgivningens stöd och feedback. En av mina kompisar på Instagram skrev att efter en månad så tvingade hans fru honom att börja snusa igen, hon klarade inte av hans nikotinabstinens.

9. Hur tänker du kring ditt nikotinanvändande framöver?
Jag kommer fortsätta som nu att varva med nikotinfritt snus och även trappa ner på snuset, men den långsiktiga planen är att bli helt nikotin- och snusfri.

10. Ditt bästa tips till någon som vill sluta med nikotin?
Ja du. Vafan ska jag säga där. Vet inte riktigt om jag är kvalificerad än för att ge det rådet, haha. Men jag tror såhär, du måste bestämma dig. Och ta hjälp av kompisar. Och ge inte upp. Även om du inte lyckas direkt så går det till slut. Det tror jag iallafal, haha. Och ärligt talat så är nikotinfritt snus bra, det hjälper med att minska på nikotinet iallafall.

Share this post