Den här månaden utmanar vi Elin, en nikotinist som mer eller mindre förnekar sitt beroende, till fyra nikotinfria veckor med hjälp av Qvitt. Elin har antagit utmaningen och den 7:e mars kör hon igång. Läs hennes dagbok på qvitt.nu


Elin_bloggareElin Björkman är 34 år och bor i Visby. Just nu går hennes liv ut på att flytta in och göra sig hemmastadd i sin nybyggda lägenhet. På fritiden älskar hon att vara ute och köra bil och upptäcka Gotland, trots att hon mer eller mindre har bott där hela sitt liv. Elin jobbar oregelbundna tider och har nästan alltid en arbetskamrat med snus på sig vilket förmodligen gjort det ännu svårare för henne att sluta. Elin har snusat och rökt till och från sen cirka fem år tillbaka, men anser själv att hon inte är fast i något beroende. Hon har dock insett att hon, trots perioder av uppehåll, ändå faller tillbaka in i nikotinbrukandet. Qvitt utmanar därför Elin till fyra nikotinfria veckor med förhoppning om att det blir starten på ett nikotinfritt liv.

Visa ditt stöd och dela gärna med dig av egna tankar längst ner på sidan.

 

 

 

 

 


En månad efter utmaningens slut
28 april

Elin_aprilHur har de gått för mig? Det är bara jag som har med det att göra. Egentligen. Men glädjande nog är det fler som undrar. Alltså. När jag rak i ryggen som en fura svarar att de går toppen. Då är ryggen rak som en linjal. Eller när jag var på en tillställning för några veckor sen och jag la upp min Qvitt på bordet, fick direkt frågan – Men, din månad är väl slut? Då kändes det så himla bra att svara att utmaningen var slut. Men jag såg liksom ingen anledning att använda nåt annat än Qvitt.

Jag ska dock inte ljuga, jag har tagit någon med nikotin i. Bara för att mina Qvitt inte vart med mig i fickan. Ärlighet vara längst ju. När man är i den situation jag var när jag blev utmanad, då finns det ingen anledning i hela världen att inte anta den. Vad har man att förlora liksom? Precis som jag blev presenterad så fanns de ett förnekande. Jag kanske ännu förnekar, men då är det ett nikotinfritt förnekande. Snus ja. Nikotin – helt onödigt.

Jag kommer liksom inte ifrån att det inte finns ett endaste gott argument till att använda nikotin. Jag förstår att detta finns,  jag vet att det är farligt i längden. För mig behöver jag inga fler argument för att det är något som jag inte bör stoppa i mig varje dag. Alla vet att en påse chips och dipp med en stor flaska läsk är dåligt för kroppen. De flesta käkar just av den anledningen inte det varje dag. Visst? För alla vet ju det. Alltså innerst inne egentligen, vet ju alla att de är dåligt med nikotin. Eller ett beroende för all del. Jag vill vara den som bestämmer över mig och min kropp. Vill inte alla det? Du till exempel?
Om jag kan – då kan faktiskt alla.

Kämpa Elin.


Dag 25- sista dagen!
31 mars

Dag25Men hejsan 🙂
Jag är ju för himla bra. Tänk att jag mer eller mindre pillat dit en snus varje dag. Med nikotin. Så onödigt. Jag gör ju å andra sidan det nu med men en nikotinfri. En Qvitt. Det är ju helt självklart att ta en Qvitt istället för en nikotinprilla. Jag tror att många fler skulle klara det. Som verkligen är storsnusare. Sluta med tänka på att man är beroende av nikotin. Istället bara tänka att de är det göttiga under läppen som smakar gott. Jag tycker att alla borde utmana sig själva. Om inte en månad så i alla fall en vecka. Det finns liksom inget dåligt med det. Inget argument i hela världen faktiskt. Så kör väl. Börja inte imorgon. Börja nu.

Kämpa Elin.


Dag 24
30 mars

Dag24Tjena
Även idag vart en ganska seg dag. Jobbade natten till idag så sov halva dagen och resten tillbringades lite i dvala. Har 6 nätter kvar att jobba så de är skönt att kunna ställa om dygnet lite. Hela dagen var dock inte på soffan. Ett träningspass och en trevlig fika med en ännu trevligare tjej. Vi pratade om att vi snart är 35 (!) och att de i år är 16 år sen vi tog studenten. Vad hände liksom? Hur som. Jag blir så varm i hjärtat av vänner. Liksom riktiga kompisar som vet allt om en. De är så fint. Vi längtade också efter sommaren. Tänk att snart kan jag gå till Almedalen och ligga på en bänk med en nylånad bok. Och en nikotinfri snus. Till skillnad från förra sommaren alltså. Hur bra är inte det då?

Kämpa Elin.


Dag 23
29 mars

Dag23Tisdag. Hur kan en tisdag bara passera utan en enda snus? Jag tror jag helt glömde bort det. Märkligt. Min tisdag bjöd på lunch och blomplantering med föräldrar och en provkörning av ny bil. Går lite i förändringarnas tid nu så varför inte krydda nikotinfritt, ny lägenhet och träning med en ny bil. Finns nästan inget som talar emot?!

Kämpa Elin.

 


Dag 18-22
24-28 mars

Tjenare!
Dag18Ett par dagar sen nu men ska givetvis bjuda på vart mina vägar fört mig..
Torsdagen blev stora äggletardagen. Tog mig Visby runt för att försöka hitta ett av alla utplacerade guldägg. Om jag hittade något? Nej. Med fick väldigt mycket sol på mig och njöt i vårvädret. Var även en sväng på stan och tittade på alla fina kärringar och gubbar.
Dag20I fredags hämtade jag äntligen min nya soffa. Det va typ den dagen. Herregud vad skön den är. Verkligen nöjd med mitt köp. Vi kommer trivas bra ihop. Jag och soffan.

Lördagen bjöd på träning och altankaffe hos goda vänner. Vårsolen är ju magisk. Min bror fyllde år. Grattis Lias. På kvällen bjöd jag igen och hade en liten sammankomst. Ville ju såklart bjuda in alla att provsitta soffan. Snus buffé bjöds det också på. Salmiak blev vinnaren i omröstningen.

Dag19I söndags styrde bilen mot Lye och påskmiddag med hela gänget där. Knytkalas med mina kakor till efterrätt. De blev mumsiga men nån kakbagare det blir det nog aldrig av mig. Bröd däremot, där är det ingen som slår mig på fingrarna.

Nu är måndagen också till ända. En löparrunda slöt i haltande tempo med en muskelbristning i låret. Helgens sämsta. Jag hoppas verkligen de är av den lindrigare sorten och snabbt går över. Dels gör det väldigt ont och dels vill jag verkligen vara frisk och fortsätta blir starkare. Jag har kuperat mig hos en kompis ikväll som serverade hamburgare. Bland de bättre burgare jag nånsin ätit.

Nu är påsken 2016 över. Men jag och Qvitt, vi hänger ihop ett tag till.

Kämpa Elin.

 


Dag 17
23 mars

Dag17Fascinerande!
Väckarklockan ringer- sömniga ögon vaknar till liv genom att scrolla på telefonen. Och tur var väl det så jag kunde förbereda mig på vädret! Alla bilder var snö snö och åter snö på. Det är för mig så fascinerande. Det är ju liksom 1. Inget unikt att det är snö i mars. Vi bor i Sverige. 2. Jag bor också här och är en rullgardin från att själv se det 3. Snö. Bilderna är som paniktagna. Tänk om det smälter innan det försvinner? 4. Listan kan bli lång men jag väljer istället att hänga på trenden och glädjas över alla bilder. Det är ju kul att se vad alla gör. Egentligen. Händer inget i flödet alls är det ju faktiskt ännu tråkigare. Och det kan jag säkert stolpa upp i en lista det med. Igår såg jag innebandy. Det var trevligt i början. När vi åkte hem var det inte ett enda leende. Kämpa Endre! Och min kompis Magnus löste ett gångjärnsproblem. Visst inte att han var så händig. På tal om att Endre måste kämpa går mitt kämpande som en dans. Tänker inte nikotin. Tänker snus. Jag är ju bra på att sluta.

Kämpa Elin.


Dag 16
22 mars

Dag16Så vart det Tisdag.
I utmaningarnas tid klämmer jag såklart in lite träning. Skall på ett pass ikväll på Crossfit Visby. Jag är otränad och inte alls stark. Har lite av ängla-armar. Men jag går dit ändå- jag kan inte lyfta mig själv eller flytta på en stång som väger 100 kilo. Men jag kan försöka. Jag kan göra vad jag kan och kanske en dag längre fram lyfta både mig själv och en stång som väger 110 kilo. Tänk om. Tänk om jag en gång för alla kommer bli bästis med Qvitt. Vilken grej!

Kämpa Elin.


Dag 15
21 mars

Dag15Jag fick medalj.
En medalj för fullgjord klassiker. 10 km löpning, 10 km skidor, 1000 meter simning och 4 mil på cykel under 2015. En fullgjord klassiker med hemska men komiska minnen från cyklingen. 4 mil på cykel är långt och gör till slut väldigt ont på vissa ställen. De var en riktig utmaning kan jag lova. Utmaningen med en nikotinfri månad är nog lite samma. Lätt i början,  jobbigt och lite trist i mitten. Men troligtvis helt klart värt det när man når målet.

Kämpa Elin.


Dag 13-14
19-20 mars

Dag12-13Hejsan, vilken helg jag haft! Så skulle alla helger vara. En av mina favoritkollegor in i huset bredvid. Var såklart tvungen att hälsa på och se hur han trivdes. Märklig känsla att vara i en lägenhet som är exakt likadan som min egen. I lördagsmorse hoppade jag nästan upp för att möta min moster Netta som skulle hjälpa mig att tapetsera lite. Jag är rookie när det gäller det och hon snudd på fullblodsproffs. Vilket team vi blev. Jag, Netta och Qvitt original hängde halva dagen och jag blev nykär. Herregud vilka fina tapeter jag valt. Två av fem väggar är klara. Hittills är jag mycket nöjd med mina val. Igår söndag vart det söndagsmys i vårsolen. Hann med husvisning i När, kaffekalas i Lye och möbelskruvning hemma. Och självklart lite vila i soffan. TV en söndagskväll är en alltid välkommen avslutning på en helg. Bra eller mindre bra. Men med sol i sinne och ansikte blir soffan ännu lite skönare.

Kämpa Elin.


Dag 12
18 mars

Dag12Hej Fredag! Äntligen kom den fredagen som jag längtat efter. Börjar såklart med fredagsklänningen på. Många på jobbet som hänger på. Ni minns väl förra klänningsbilden? Motsatt kön använder oftast skjorta och slips på fredagar. Bara för att liksom. En helg väntar som kommer bjuda på tapetsering och att skruva möbler. På söndag hoppas jag få fira gammelmoster som har årsdag. Får ladda för vällagade kakor och mycket roliga citat. Skall passa på att bjuda min morbror på Qvitt. En snusare av rang sedan många år. Undrar vilken som blir hans favorit?

Kämpa Elin.


Dag11Dag 11
17 mars

Torsdag är slut och jag ligger i soffan och kollar tv. Hur skönt är det inte att bara ligga och zappa på både tv och telefon?! Med en Qvitt original under läppen som kvällsmål såklart. Men- alla ouppackade kartonger runt omkring mig gör sig påminda så måste nog skriva klart det här sen braka av två kartonger. Många kartonger små- blir till slut ingen kvar.

Kämpa Elin.


Dag 10
16 mars

Dag10Kan man köpa lycka? Ja! Efter en lång dag med konferens att övertid på jobbet låg det här godbitarna och väntade på mig. Tyvärr väger allt typ bly så mot mina principer kommer jag nog bli tvungen att be om hjälp. Älskar att skruva möbler!

Kämpa Elin.

 


Dag 9
15 mars
Dag9Hejsan, Vardagen knallar på. Jobbat idag och som vanligt spelat en massa pingis på rasterna. Tar emot att erkänna att jag förlorade alla matcher idag. Jag vill skylla på att jag hade en ulltröja på mig. Motståndet påstod att det inte hade något med spelet att göra. Jag känner mig säker. Annars hade jag ju vunnit. De har jag däremot gjort med snuset. Hittills har jag använt Qvitt i 9 dagar. För att vinna pris i handarbete och stickning behöver jag nog träna lite till. Ikväll var jag på stickjunta i mitt älskade Lye.

Kämpa Elin.


Dag 8
14 mars
Dag8Hej alla! Strategin idag har varit endast salmiak. Den är såå god. Fram till lunch är jag oftast helt snusfri. Men däremot när eftermiddagen kommer brukar jag ta igen alla missade prillor. Slänger en och tar en ny direkt. Fick sms om paket från Ikea att hämta ut på affären. Jippi – äntligen tänkte jag. Döm om min besvikelse när det var två ställningar. Tydligen kommer min jätteleverans på onsdag. Då ska det skruvas och byggas möbler.

Kämpa Elin.


Dag 5-7
11-13 mars
Dag_5_7Helgen har nått sitt slut. Den har gått i ledighetens tecken. Jag borde alltid vara ledig på helgerna. Tycker liksom att jag är bra på att utnyttja den. I fredags var min vän Erika på besök. Vi satt och drömde oss till Turkiet. Om en månad åker vi dit. Vi och en drös härliga människor. Sola och bada och leva all inklusive-liv. Flyg direkt från Visby är fantastiskt smidigt.

Lördagen bjöd på promenad i strålande solsken. Det riktigt värmde in själen. Lyriskt skulle jag säga. Mot kvällen var vi ett gäng som badade och utnyttja bastun på mitt jobb. Innan vi satte kosan mot årets första 30 års fest. Egentligen 30+30. Sprudlande glädje,många efterlängtade ansikten. Ibland bara susar tiden iväg och man har inte setts på alldeles för länge. Jag gick och qvittrade och sprang på Marlene. För henne gick det ännu bra ville hon hälsa. Fest till ära så var de inte bara saft i glaset. Jag vet inte varför men nåt i huvudet kickar igång. Jag höll mig till Qvitt men hade gärna tagit något annat. Tror egentligen det bara var för att jag tänkte på det. Rent psykologiskt.

Söndag var i alla fall tanken borta. Qvitt är bra. Och gott. Alla är väldigt goda.

Kämpa Elin.


Dag 4
10 mars
Dag4Uppe med tuppen och kokade ägg så jag hann vara på jobbet till 06.30. Underbart att få vara först på kontoret. Lugn och ro och i sakta mak se kontorslandskapet vakna till liv. Flera hejarop idag- även för de jag knappt känner. Kul. Värst hittills med Qvittrandet är tanken på förnekelse. Om jag nu tror mig tänka att jag själv bestämmer över begäret. Varför känns det i skrivande stund som att min kropp skriker efter nikotin?!

Kämpa Elin.


Dag 3
9 mars

Dag3I mitt liv en ganska vanlig dag. Jobbat ett normalt dagspass. Skönt att ha ledig kväll. Att få komma hem som vanligt folk och kunna laga mat i normal tid och ha kvällen ledig. På vägen hem från jobbet kunde jag plocka upp en beställd lampa till köket som skall upp så fort tapeten är uppe, som skall upp så fort tapetbord är fixat, som skall fixas så fort jag bestämt när och hur det skall fixas. Herregud så mycket arbetstimmar man kan skaffa sig om man vill. Trots att man köper en inflyttningsfärdig lägenhet. Kul i Qvitt-historien är att mina kollegor är nyfikna och gärna vill testa. Vem vet- kanske hänger någon mer på min utmaning?

Kämpa Elin.Dag 2

8 mars

Dag2Jag jobbar med att hitta min favorit. I skrivande stund är det flest tagna ur salmiakdosan. Minst tagna är det ur den med mentholsmak. Trodde att det skulle bli min favorit då det är 95% mint som det stått på mina dosor förut, men det kan säkert komma att ändra sig. Den första snusdosan jag köpte var just en salmiak. Eller första snusdosan som jag tyckte var god. Genom åren har jag köpt dosor i hopp om att jag skulle gilla det. Det såg så gott ut när andra snusade. Ofta köpte jag en dosa och tog 3-4 prillor sen glömde jag bort eller tyckte bara det inte var gott. Men sen köpte jag, minns det mycket väl, en snusdosa på gamla “Renokiosken”. Det var såå gott! Konstigt hur jag kan minnas det men minns exakt vart jag gick när jag tänkte att det var ju himlans gott det här 🙂 Och det var en salmiak. Dagens bästa: Att det är internationella kvinnodagen. Dagens sämsta: Att det behövs.

Kämpa Elin.Dag 1

7 mars

elinHej hallå
Första dagen med Qvitt går mot sitt slut. Det var det absolut första jag tänkte på imorse, att det skulle bli första dagen på en nikotinfri månad. Minst en månad. Att anta en utmaning som denna är omöjligt att säga nej till. Jag älskar utmaningar! Den största utmaningen kommer bli när jag hamnar i situationer som alltid förut har haft ett samband med nikotin i. Innebandy-träningen, kvällsjobbet och lördagsfesten vågar jag knappt tänka på. Men. En utmaning är till för att antas.

Kämpa Elin.


Share this post